maandag 17 april 2017

Crosstraining

Aangezien ons doel voor deze zomer het uitrijden van een eventingwedstrijd is (starten bij het laagste niveau natuurlijk :) ) Zitten we niet stil en wordt er naast hard gewerkt aan dressuur en springen ook voor het leukste deel getraind, namelijk de cross country.





Trainingen in cross is altijd wel een eindje rijden.  Laatste keer vorige herfst was in Ternat (dat viel goed mee). Deze keer cross training in Breda, net over de grens en een klein uurtje rijden.

Crossbeschermers aan, valvest voor de ruiter en een portie durf en we zijn weg!

Gestart met een paar boomstammen en dan verder vooral op- en af- sprongen. Eerst in stap, dan draf en dan galop. Best wel eng zo naar beneden springen. Vanop je paard is dat nog hoger en ik wist niet goed hoe hoog Clatrice er vanaf zou springen... dat deed ze anders wel voorbeeldig en met veel durf!

Mijn zit bij de afsprongen was een ramp, maar is echt niet makkelijk en moet ik dus nog op oefenen, al is er niet veel oefening mogelijk thuis en zal ik op zoek moeten naar een natuurlijke op- en af- sprong ergens in de buurt. Omdat mijn benen tegen haar schouders kwamen bij het landen liet ze merken dat dat niet fijn is door een paar gekke bokkensprongen.

Ook in het water springen goed geoefend en na een paar keer rustig er naar toe en kijken sprong ze erin als een echt volleerd crosspaard.


Geëindigd met een combinatie sprong. Eerst over een bak, dan een grachtje (waar ze helemaal geen probleem van maakte) en een boomstam. Eerste keer weigering op de bak (vond ik zelf ook wel indrukwekkend) en daarna een beetje scheef en de laatste net gemist. Tweede keer ging het goed en sprong ze zeker hoog genoeg over de bak. Super trots dat ze dit goed deed!


Nog een klein parcours gesprongen, ze was al een beetje moe en het ging wat moeizamer maar toch rond kunnen springen zonder echt problemen.







Samenvatting van de training in het filmpje hieronder!




Goed gewerkt dus en perfecte voorbereiding voor onze eerste cross binnenkort!


maandag 10 april 2017

Hasta klaar voor het goede weer!

Eerste lentezonnetje en wij weer op pad
Hasta is goed de winter doorgekomen. Ikzelf ook... paarden zelf onderhouden in de winter is niet te onderschatten. Sleuren met hooi en water, dat bij vriestemperaturen dan nog eens bevriest. In het donker en met een koplamp mest scheppen en dan eigenlijk geen tijd meer vinden om met Hasta te rijden.

Zoals altijd staat ze wel redelijk mager na de winter, maar daarvoor geef ik bietenpulp met maisolie en hooi a volonté. Door het weinig rijden moeten de spieren ook wat terug opgebouwd worden. Daarvoor ben ik de voorbije weken begonnen met een aantal stapwandelingen. Als het aan Hasta lag liever volle galop vooruit :p
Buffet geopend!
Met haar dikke vacht was het niet te doen om te rijden, als het een beetje warmer was stond ze nat in het zweet. Bij een ouder paard komt de wintervacht moeilijker los en zou het dus nog even duren vooraleer ze het wat frisser zou hebben. Hasta moest dus naar de kapper. Daarom samen met Thomas eerst een keertje goed gewassen om al het wintervuil eruit te krijgen, anders lukt het niet om door zo een dikke vacht te raken met de scheermachine. En direct ook het gras laten afdoen bij ons thuis! Na dat ze droog was goed ingepakt met zweet- en vliegendeken van top tot teen en hopen dat ze proper blijft tot de scheerbeurt de dag erna...

Hieronder een aantal leuke fotootjes van de horse-wash.

Op bezoek bij ons thuis
Schrobben
Afspoelen  
Drogen, niet evident want het koelt snachts snel af!

Inpakken was goed gelukt dus het scheren lukte wel. Hieronder de voor, tijdens en na.

Voor
Work in progress
Hasta vind de massage prima en doet een dutje
Bijna klaar...
Ze is nu niet alleen haar dikke vacht kwijt maar direct ook precies een paar jaartjes jonger. Ander kleurtje nu, had nog geen grijs paard :) 
 
Hooi uit de nieuw gemaakte hooiruif

zondag 2 april 2017

Een grote sprong vooruit!


Het springen ging een tijdje minder goed, vooral veel stops en lastig gedrag. Daarom wat springles gaan nemen bij de eventingruiters Brecht Vanderdriessche en Giel Vanhouche.

Beide zeiden hetzelfde, meer vooruit rijden en vooruit laten denken. Aanpak is wel ietsje anders, maar wat werkt voor het één paard werkt vaak niet voor het ander, een beetje zoeken dus. Vooral de eerste keer parcourstraining bij Giel in Boutersem deed ze weer erg lastig met veel stops. Ik heb hard moeten werken, goed vooruit rijden en vooral er ook zelf in geloven dat ze gaat springen. Tijdens de les heeft Giel veel moeten helpen aansporen met de lange zweep, en dan ging ze er wel over met "poeier in haar gat" zoals wij paarden mensen zeggen :) 

Training met Giel in Oud-heverlee
Toch even afwachten hoe ze dit nu zou verwerken. Best veel druk tijdens het springen (en eigenlijk vooral tijdens het stoppen) en had wat schrik voor wat Brecht mij tijdens de les met hem had gezegd. En dat was dat ik haar niet tegen mij mag krijgen of een paard dat direct stress krijgt bij het zien van een sprong bijvoorbeeld. Ze moet er plezier in hebben. Maar ondanks dat de les nogal hectisch verliep, toch goed kunnen eindigen met een parcours rond zonder stops en zonder probleem kon Giel haar met de zweep aaien (zodat het duidelijk is dat ze daar geen bang van moet hebben). 

Clatrice moet soms even duidelijk gemaakt worden als haar gedrag niet ok is, maar als het terecht is dan laat ze het daarna ook makkelijk terug los. En ook tijdens het springen wordt ze de hemel in geprijsd als ze dan toch goed de sprongen wil nemen, en dan krijgt ze er terug vertrouwen en plezier in.

Tijdens de week dan met een bang hartje nog eens gesprongen, en wonderwel ging dat top! Geen stops en (zelfs iets te) goed vooruit. Nog een beetje hectisch in het parcours soms, maar het leek alsof ze haar les geleerd had en dat stoppen geen optie mag zijn. Veel "goed zo!"'s en schouderklopjes dus.

Een week en half later nogmaals parcourstraining, deze keer in de LRV ruiterschool in Oud-heverlee. En wat ging dat goed! Ontspannen kunnen losrijden, vlot ingesprongen en parcours 70-80 cm van de eerste keer kunnen rondspringen, dubbelsprong en al! Een grote sprong voorwaarts dus en goed gedrag wordt beloond! Hieronder filmpje van de tweede keer parcours rond, deze keer wel een stop, na de bocht moeten wisselen van galop en dan niet goed genoeg vooruit gereden. Eerste prioriteit was springen, nu moeten we werken aan een iets mooier gereden en ontspannen paard tussen de sprongen.




Ook bij het losspringen doet ze haar best!
We vonden het dus wel tijd om nog eens een oefenjumping te proberen, en dit op 1 april in T' Wimpelhof. Daar hadden we voor de winter ook nog een goede ervaring opgedaan. Het is er net druk genoeg maar grote piste met niet teveel geks in en rond de piste. 50-60 cm en 70-80 cm ingeschreven. Losrijden ging goed en dan ook tweemaal foutloos rond!

Parcourstrainingen hebben hun vruchten afgeworpen!

Sprong 1 wordt op camera vastgelegd.
Niet alleen Clatrice heeft veel geleerd, maar ook de tips ivm parcours te onthouden en aantal passen tussen de sprongen in te schatten hebben er voor gezorgd dat we foutloos waren op de jumping. Hieronder de filmpjes!





Parcours foutloos rond en door de finish, gelukkige ruiter en paard!
 Ook thuis heeft ze er weer veel plezier in en vertrouwen in mij en haarzelf. Verder bouwen aan wat we aan het doen zijn dus.