vrijdag 2 december 2016

Opleiding tot boscrosser


Vorig weekend een dagje extra weekend gepland. Goed weer, geen regen en niet té koud, dat vraagt voor een uitstap naar de Kalmthoutse heide!




De vorige eigenaar van Hasta kon die dag met Hasta haar dochter mee, daarom besloten Clatrice verder op te leiden tot boscrosser! Ze heeft een paardje nodig dat het goede voorbeeld geeft en dan volgt ze die overal.

Ook nu overal flink door en niet echt onder de indruk van de omgeving. Springen over omgevallen bomen en zelfs een (diepe) gracht doet ze met de vingers in de neus. Zolang ze maar bij haar leidster kan zijn...

Tijdens het rijden plakte ze nogal vaak tegen de andere aan en als er wat afstand was had ze dat in een flits weer goed gemaakt (tegen de wil van de ruiter in...). Snel is ze wel!

Paar stukjes naast elkaar kunnen rijden en een kort stukje zelfs op kop. Toch nog heel onzeker voorop, ook bij het boscrossen met kleine stapjes vooruit.









Het was er weer prachtig! Zalige gallopjes over de heide en rustig stappen in het bos. Omdat het voor de meeste onder ons een werkdag was zijn we daar ook bijna niemand tegengekomen. Ideaal ontspannen dagje.









De dag erna nogmaals op stap, maar deze keer samen met Melissa die op de buldozer Hasta graag mee op wandel ging. Hasta is nog koeler op wandeling dan haar dochter en gaat als een buldozer overal door. Die zelfzekerheid en rust zorgt ervoor dat Clatrice zich ook zekerder voelde. Klein stukje op kop was nog moeilijk maar als tweede volgde ze graag Hasta overal door. En natuurlijk heeft Mel eens Hasta haar versnellingen uitgetest met een vlot gallopje langs de vaart. En het belangrijkste, ze heeft haar ook terug kunnen stoppen!

Mijn twee paardjes met de oren naar voor op pad.

Twee tevreden paardjes weer op stal aangekomen en Clatrice vooral blij denk ik dat ze wat rust krijgt, toch wel stressvol voor haar op wandeling. Nooit 100% op haar gemak zoals Hasta dat soms wel kan zijn. En zoals je hieronder ziet was ook Hasta blij terug op haar weide te zijn.



maandag 7 november 2016

Oefenjumping 't Wimpelhof

Deze zondag was het oefenjumping in manege 't Wimpelhof, waar we al verschillende keren dressuur zijn gaan rijden. Mooie manege en altijd goede organisatie dus daar gingen we graag naar toe!


Tweede keer op jumping met Clatrice. Om het zekere voor het onzekere te nemen en vooral een goede ervaring te krijgen toch maar ingeschreven voor de 30-40 en 50-60 cm proeven. Nadeel van die lage proef is dat deze al om 8u begon!

Lisa & Buddy samen met Jill en Ashley (trouwe supporters)
Lisa wou ook graag een keertje op jumping en die ging dus graag mee met Buddy. Om 6u stonden we Buddy al op de trailer te laden om dan door te rijden naar Clatrice. In een verlaten en donkere stal komen we toe en Clatrice lag nog rustig neer in het stro te genieten van de nachtrust. Licht aan, wakker worden! Rustig rechtstaan, even uitrekken en ze gaat snel de trailer op met haar weidemakker van op de vorige stal.

De ochtend verliep dus vlot en zonder problemen, we waren dus op tijd op de jumping toegekomen. Niet te lang treuzelen en snel opzadelen en inrijden. Veel losspringen was niet nodig op deze hoogte aangezien het "opwarmkruisje" ook de finale hoogte was van de proef.

De jumping zelf was nog buiten en geluk hadden we met het weer, buiten dat het erg koud was! Onder een ochtendzonnetje de piste binnen, tijd genoeg gekregen om rustig te verkennen en dan was het aan ons! Clatrice galoppeerde mooi rond, beetje kijkerig aan de trailer en een balk omdat ze haar voeten bijna niet ophief... De volgende sprong deed ze dan weer iets meer haar best.

Die gaat mis...
Hier toch al een "echte" sprong!
Dit ging wel heel makkelijk! Er stond niet teveel rond de sprongen en buiten wat muziek hing er een redelijk rustige en ontspannen sfeer. 50-60 moet dus ook een makkie worden.



Losrijden
Even pauze met koffiekoeken en warme chocomelk (dank u papa van Lisa!) en we konden weer opzadelen voor de tweede proef. Ook nu tijdens het losrijden was ze super ontspannen, ondanks de 20 andere paarden en pony's in de piste. De proef zelf ging ook erg vlot en een mooie wissel na sprong vier toont dat ze dit kan. Een balkje op sprong twee, tja, voeten opheffen he!


Ze mocht over het algemeen iets vlotter galopperen en een paar sprongen van niet zo ver springen, daar moeten we dus aan werken. Gaat iets makkelijker als het hoger is dus volgende jumping wordt 70-80 cm!


Dan was het nog de beurt aan Lisa met Buddy die allebei wat stress hadden in de eerste proef maar dan weer wel een heel mooie ronde lieten zien in de 70-80 cm. Topteam die twee! 


Weer een fijn dagje en Clatrice gedroeg zich weer voorbeeldig. Zowel tijdens het rijden als rond de trailer. Trotse eigenaar!


woensdag 2 november 2016

Herfstwandeling met al mijn schatten!


Op 1 november zoals goede gewoonte opnieuw naar Berendrecht en de Kalmthoutse heide getrokken. Deze keer met de twee paarden en een ruiter die al twee jaar niet meer gereden heeft. Eindelijk Thomas kunnen overtuigen om een dagje mee te gaan wandelen.

Thomas weet best nog wel veel van zijn rijlessen van vroeger en kent Hasta goed genoeg om te weten hoe ze aangepakt moet worden. Nu dat nog in praktijk brengen natuurlijk... Thomas zijn houding is onmiddellijk goed en met een extra riem als zekering vertrokken we vol vertrouwen op stap.

Na een goede opwarming een drafje geprobeerd, en dat ging voorbeeldig. Daarna ook galop door de mooie dreef, echt zalig! Hasta luisterde goed naar Thomas en Clatrice volgde maar al te graag dat dappere paard voor haar. Even gestopt voor een paar fotootjes, niet gemakkelijk als het ene paard niet wil stilstaan en de andere geen meter van haar leidster wil weg stappen.


Het bos was prachtig met al die herfstkleuren! Ondertussen begin ik de weg te kennen en met de gsm in de hand zijn we overal geraakt waar we heen wouden. Zo dan ook de heide op om een stop te doen en onze boterhammen op te eten. Alsof ze niets anders kende bleven ze allebei rustig staan terwijl wij onze boterhammen op aten. Niet te geloven dat Clatrice hier nog nooit geweest was.

Even dit uniek moment op foto (bovenaan) laten zetten door een vriendelijke mountainbiker, je ziet dat we ons amuseren!

Verder is de wandeling zeer goed verlopen, Hasta even uit de bocht tijdens een galopje maar het duurde niet lang en we waren al weer op een hoog tempo over de paadjes aan het lopen. Thomas had de smaak te pakken en ging in een vlotte draf vooruit. Iets te vlot voor Clatrice wat dat betreft, die enkel in galop achter Hasta aan.

Beide paardjes en ruiters waren na drie en en half uur en 21 km verder wel toe aan rust en zijn we met ons allen weer vlot in de trailer (zo handig als de paardjes er goed op gaan!) en auto gestapt en opnieuw de weg naar huis aan te vatten.

Prachtige dag in een prachtige omgeving!







dinsdag 25 oktober 2016

Nieuwe start en Clatrice op groot onderhoud


De laatste twee weken van september heeft Clatrice verplicht rust gekregen door een te zware piste. Nu platte rust was het niet, vooral wat grondwerk gedaan en paar keer kort gelongeerd. Daarnaast groot onderhoud laten doen de voorbije weken: Zadelpasser, osteopaat, tandarts, dierenarts voor jaarlijkse inentingen en volgende week nog de hoefsmid.

Bij de osteopaat was ze zoals vorige keer braaf. Een beetje lastig soms op plekjes dat ze minder graag had maar het bleef bij eens op zij stappen of boos kijken. Spanning in de rug was volgens de osteopate normaal en de laserbehandeling zou moeten helpen om de spanning in een vroeg genoeg stadium aan te pakken. Ze zag ook duidelijk dat Clatrice geen baby meer is en dat ze al flink is gegroeid de laatste maanden! Kleine veulentjes worden groot!

Eerste keer bij de tandarts ging ook best vlot! Zonder verdoving aan haar tanden laten werken. Een beetje rondstappen maar verder geen probleem. Haar wolfstanden heeft de tandarts eruit gehaald, dat vond ze minder prettig (moeten ze niet met mij proberen zo zonder verdoving!). Maar beter zonder aangezien de tanden geen nut hebben en net op de plaats komen waar het bit in de mond ligt. Paar daagjes geen bit dus. En omdat ik wel wil rijden zullen we het dan maar bitloos proberen!

Eerste dagen op de nieuwe stal waren wat onwennig, maar ze werd het snel gewoon. Alles rustig ontdekken en de verschillende pistes leren kennen. Fotojes onderaan.

Eerste paar keer dus bitloos moeten rijden, best wel spannend zo op een nieuwe locatie. Onverwacht ging dat toch bijzonder goed! Dat ga ik nog doen! Je moet extra met je zit sturen, maar ook bitloos kan ze gesloten en gehoorzaam lopen. Vooral in de binnenpiste loopt ze super, in de buitenpiste is er nog veel te zien. Het plots koudere weer (en ik denk ook iets straffere sportvoeding) zorgt er ook voor dat ze fris staat en vol energie!

We zijn vertrokken en gaan met sprongen vooruit! Binnenkort meer!
Longeren in de longeercirkel, ondertussen hebben we geen touw meer nodig om te longeren.

Bitloos kaakgekruist hoofdstel
Wachten op de osteopaat...
De stapmolen eens uittesten
Ook hier kunnen ze regelmatig op de weide
Springen in de buitenpiste kan met de goede verlichting ook perfect 's avonds. Trots op mijn sprongen op de achtergrond!
Veel plaats buiten - extra motivatie voor Clatrice om rond te crossen.


maandag 17 oktober 2016

Hoe gaat het ondertussen met Hasta?

Met Hasta gaat alles goed! Die geniet ervan op de wei te staan en de baas te spelen over haar bonte vriendin. Af en toe eens een wandeling of dressuur les, die heeft niet te klagen lijkt mij!



Gisteren een iets stevigere wandeling in grenspark De Zoom - Kalmthoutse heide. Samen met Aike en Leena een dikke 3 uur gaan verdwalen in het prachtige bos en zalige galopjes over de heide. De bladeren worden oranje en overal paddenstoelen die uit de grond komen. De zon scheen en het was niet te warm of te koud, al hebben de paarden wel flink gezweet. Vermoeiende dag maar het was de ideale manier om onze verjaardagen te vieren!






vrijdag 7 oktober 2016

Recht paard en rechte ruiter - bouwen aan een goede basis



Het springen gaat de laatste tijd super, dat doet ze ook heel graag. Maar dressuur, daar is nog werk aan, zowel ruiter als paard. De laatste weken / maanden zijn we best wel goed vooruit gegaan in de dressuur. Veel meer ontspannen en door de rug beginnen lopen met constantere aanleuning. Tegenwoordig lukt schakelen in draf en zelfs galop op een goede dag. Moeilijk punt blijft de rechter galop, maar daar merk ik dan ook weer verbetering in door vaker te galopperen en aanspringen tijdens het springen. Dan ontspant ze en springt ze meestal juist aan. Hieronder update filmpje van maart tot nu.



Tweede werkpunt is dat Clatrice moet leren recht lopen. Ze heeft de neiging om langs alle kanten om te vallen en haar schouder naar buiten of binnen te zetten. Op de rechterhand is het moeilijk om op de buiten teugel te draaien, daarom ook dat mijn handen vaak niet gelijk zijn en probeer ik haar (onbewust) te laten buigen met mijn binnenhand. Daar moet ik erg hard op letten als ik rij. Hasta is ook erg stijf op deze hand, dit heeft zij mij waarschijnlijk dus ook een beetje aangeleerd :)
Nu de ruiter, daar is ook wat werk aan! Als zij goed loopt dan kan ik goed zitten, als ik goed zit kan zij recht lopen... Kip of het ei dus.

Linkerhand is vaak meer naar achter dan mijn rechterhand

Mijn benen en handen zijn goed maar schouders moeten naar achter en bekken gekanteld (meer zitten).
Hoe het niet moet...
Ik weet het al lang dat ik soms scheef ga zitten en mijn handen niet gelijk hou en nog een aantal dingen dat het er niet makkelijker op maken voor Clatrice. Daarom ben ik een tijdje geleden begonnen met zitlessen en dressuurlessen van Philippe Minguet (Equi-Sit). Het bewust werken aan je zit en voelen hoe je zou moeten zitten aan de longe doet echt heel veel. Clatrice reageert ook onmiddellijk als je dan meer ontspannen gaat zitten, een beetje ‘positive reinforcement’ voor de ruiter dus (voor wie dat niet kent postive reinforcement (aka. positieve versterking) betekent iets goed krijgen als je het juiste doet, bijvoorbeeld clicker training). In dit geval traint het paard de ruiter..
 

Voorbeeldje van de Anky Free Rider
Daarnaast oefeningen zonder paard en oefeningen voor thuis (zoals bijvoorbeeld lichtrijden op een stoel, balans vinden op een boomstam, ...) geven je makkelijker het gevoel dat je op je paard moet hebben en kan je dus ook trainen zonder te rijden. Onlangs 10 min op de Anky Free Rider mogen oefenen. Verwacht je misschien niet maar doet toch heel veel! Het juist gevoel zelf voelen maakt dat je het kan beginnen toepassen.


Mijn online trainster - Callie King van CRK Training

Een aantal andere tips ivm houding heb  ik ook uit mijn online cursus gehaald die ik al een tijdje volg (Balanced riding course - CRK Training). Niet te onderschatten maar ook uit filmpjes, het tonen hoe en duidelijk uitleggen, helpt bij het rijden. Leuke is dat je haar alles kan vragen tijdens Q&A sessies of via mail/video. Veel van de gekregen tips gebruik ik regelmatig en denk ik bewust aan als ik rij. 

Nu maak ik  toch nog steeds veel fouten, en als ik er op let dan merk ik het wel. Het moeilijke is om die fouten er nu uit te krijgen. Nu dat ik terug 100% in orde ben (toch nog wat last gehad van mijn val) kan ik starten met opnieuw intensief te "werken aan de ruiter". Core stability oefeningen, algemene kracht en conditie (hoofdzakelijk door met waterbidonnen te sleuren en stallen uit te mesten) en het herbekijken van de zitoefeningen/filmpjes die ik thuis doe. Deze dan ook in de praktijk brengen tijdens de koude herfst en winter dagen zodat we allebei in topvorm uit de winter komen.

Goede begeleiding is belangrijk en werken aan een goede basis mag echt niet onderschat worden. Recht paard en rechte ruiter. Als de basis goed zit dan gaan we ver raken!
Wish me luck (en doorzettingsvermogen in de komende donkere en koude maanden van het jaar)!