vrijdag 7 oktober 2016

Recht paard en rechte ruiter - bouwen aan een goede basis



Het springen gaat de laatste tijd super, dat doet ze ook heel graag. Maar dressuur, daar is nog werk aan, zowel ruiter als paard. De laatste weken / maanden zijn we best wel goed vooruit gegaan in de dressuur. Veel meer ontspannen en door de rug beginnen lopen met constantere aanleuning. Tegenwoordig lukt schakelen in draf en zelfs galop op een goede dag. Moeilijk punt blijft de rechter galop, maar daar merk ik dan ook weer verbetering in door vaker te galopperen en aanspringen tijdens het springen. Dan ontspant ze en springt ze meestal juist aan. Hieronder update filmpje van maart tot nu.



Tweede werkpunt is dat Clatrice moet leren recht lopen. Ze heeft de neiging om langs alle kanten om te vallen en haar schouder naar buiten of binnen te zetten. Op de rechterhand is het moeilijk om op de buiten teugel te draaien, daarom ook dat mijn handen vaak niet gelijk zijn en probeer ik haar (onbewust) te laten buigen met mijn binnenhand. Daar moet ik erg hard op letten als ik rij. Hasta is ook erg stijf op deze hand, dit heeft zij mij waarschijnlijk dus ook een beetje aangeleerd :)
Nu de ruiter, daar is ook wat werk aan! Als zij goed loopt dan kan ik goed zitten, als ik goed zit kan zij recht lopen... Kip of het ei dus.

Linkerhand is vaak meer naar achter dan mijn rechterhand

Mijn benen en handen zijn goed maar schouders moeten naar achter en bekken gekanteld (meer zitten).
Hoe het niet moet...
Ik weet het al lang dat ik soms scheef ga zitten en mijn handen niet gelijk hou en nog een aantal dingen dat het er niet makkelijker op maken voor Clatrice. Daarom ben ik een tijdje geleden begonnen met zitlessen en dressuurlessen van Philippe Minguet (Equi-Sit). Het bewust werken aan je zit en voelen hoe je zou moeten zitten aan de longe doet echt heel veel. Clatrice reageert ook onmiddellijk als je dan meer ontspannen gaat zitten, een beetje ‘positive reinforcement’ voor de ruiter dus (voor wie dat niet kent postive reinforcement (aka. positieve versterking) betekent iets goed krijgen als je het juiste doet, bijvoorbeeld clicker training). In dit geval traint het paard de ruiter..
 

Voorbeeldje van de Anky Free Rider
Daarnaast oefeningen zonder paard en oefeningen voor thuis (zoals bijvoorbeeld lichtrijden op een stoel, balans vinden op een boomstam, ...) geven je makkelijker het gevoel dat je op je paard moet hebben en kan je dus ook trainen zonder te rijden. Onlangs 10 min op de Anky Free Rider mogen oefenen. Verwacht je misschien niet maar doet toch heel veel! Het juist gevoel zelf voelen maakt dat je het kan beginnen toepassen.


Mijn online trainster - Callie King van CRK Training

Een aantal andere tips ivm houding heb  ik ook uit mijn online cursus gehaald die ik al een tijdje volg (Balanced riding course - CRK Training). Niet te onderschatten maar ook uit filmpjes, het tonen hoe en duidelijk uitleggen, helpt bij het rijden. Leuke is dat je haar alles kan vragen tijdens Q&A sessies of via mail/video. Veel van de gekregen tips gebruik ik regelmatig en denk ik bewust aan als ik rij. 

Nu maak ik  toch nog steeds veel fouten, en als ik er op let dan merk ik het wel. Het moeilijke is om die fouten er nu uit te krijgen. Nu dat ik terug 100% in orde ben (toch nog wat last gehad van mijn val) kan ik starten met opnieuw intensief te "werken aan de ruiter". Core stability oefeningen, algemene kracht en conditie (hoofdzakelijk door met waterbidonnen te sleuren en stallen uit te mesten) en het herbekijken van de zitoefeningen/filmpjes die ik thuis doe. Deze dan ook in de praktijk brengen tijdens de koude herfst en winter dagen zodat we allebei in topvorm uit de winter komen.

Goede begeleiding is belangrijk en werken aan een goede basis mag echt niet onderschat worden. Recht paard en rechte ruiter. Als de basis goed zit dan gaan we ver raken!
Wish me luck (en doorzettingsvermogen in de komende donkere en koude maanden van het jaar)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten