woensdag 30 december 2015

De drie musketiers op pad - Clatrice haar eerste wandeling in groep

Op zondag 13 december, ondanks het miezerige weer zijn Lisa, Sofie en ik vertrokken op onze eerste wandeling samen. Drie verschillende kleurtjes op pad (bijna de K3 van de paarden? Alleen is het een schimmel ipv de blonde (en de zwarte is eigenlijk donkerbruin, details ;) )...


Voordien was ik dus al wel eens een kleine toer gaan doen met Clatrice alleen, maar nu dus een iets verdere wandeling geflankeerd door haar twee vriendjes Buddy en Dora. Dora is ook niet een echte heldin op wandeling en Buddy durft al wel eens stoppen maar met drie lukt het ons vast wel voorbij alle 'gevaarlijke' brievenbussen en vuilbakken te raken.

Nog niet van de oprit en Clatrice wou al voorop lopen, zo dapper als ze is stapte ze goed door. Toch duidelijk niet op haar gemak, veel rondkijken, briesen en plots stoppen als er weer iets speciaals op komst is. Dan is het toch fijn dat Buddy het voortouw neemt en we dus met zen alle er langs kunnen.
Budy en Lisa op kop!
Na een stukje op het straat te lopen komen we aan een veldweggetje waar we besluiten een drafje in te zetten. Dat gaat redelijk goed... tot dat Buddy een oranje vuilbak had gezien. "Afstand houden" hoor je regelmatig in een manege les, maar dat waren we allemaal wat vergeten en dus bots bots bots, drie paarden op een hoopje! Geen probleem, allemaal bravekes en vriendjes dus geen van alle vond het erg en er werden geen extra klappen uitgedeeld.

Spijtig genoeg bij ons in de buurt moet je altijd wel langs een drukke weg. Deze keer was dit de Hoogstraat (we waren namelijk op weg naar de put van Hombeek). Klein stukje langs de straat, een strook gras kunnen nemen met een gracht tussen ons en de weg en heelhuids terug op de rustigere padjes richting put. Auto's zouden toch wat trager en verder mogen langs rijden, zeker bij zo'n onervaren paardjes als die van ons. Schrik heeft ze er niet van, maar een sprongetje opzij is snel gedaan...


"Mag ik eerst?"
Eens in het bos was Clatrice terug in haar element. Nog steeds af en toe voorop lopen en als ze even twijfelde, snel benen en tikje van de zweep zodat ze niet te lang kan blijven stilstaan (letterlijk en figuurlijk) bij wat haar bang maakt. Zo vaak zijn we nog niet aan de put geweest dus een klein stukje verkeerd gelopen, omdraaien en terug dus. Eindelijk aan het water aangekomen was Clatrice toch wel weer wat onder de indruk. "Wat is dat schitterende grote ding?!", wel dat is water, daar moet je later inspringen als ik dat vraag... Dat zag ze nog niet direct zitten alleszins.

Zelfde met een bank, haag (en zelfs verkeersdrempel). Dat zal ze toch nog moeten leren kennen als we ooit eventing gaan doen. Toch ging het erg goed en liep ze er telkens langs, elke keer wat minder ongerust.

Een trein die langs rijdt is blijkbaar dan weer niet vreemd (hoe denken die paarden toch?) en dan verder de put rond. Nog paar keer een drafje, zelfs een stukje op kop. Ook Dora nam de leiding, Buddy kon zelfs even niet meer volgen en moest een galopje inzetten. Meer galop hebben we niet gedaan, want alles was enorm nat onderweg. Dat is dus voor een volgende keer, maar ik maak mij geen zorgen dat dat goed gaat gaan.

Dora en Sofie
Ondertussen waren de paardjes al redelijk moe, maar we moesten nog een heel eind terug. Sukkel stapje terug dus... de weg terug duurde volgens mij dubbel zo lang als het heengaan, en dan met die miezer regen toch niet erg aangenaam.

Bijna thuis, maar toch Buddy met zijn achterbenen in een grachtje gesukkeld! Geen erg, Lisa zat er nog op en Buddy vond zelfs nog de tijd om wat gras mee te pikken bij het eruit klimmen. Ook Clatrice keek niet uit en stapte achterwaarts in het grachtje. Niet diep dus gewoon hop weer eruit, volgende keer de achteruitkijkspiegels installeren op onze paarden.

Uiteindelijk allemaal terug aan de stal geraakt, paardjes moe en wij tevreden :) voor herhaling vatbaar!

zondag 20 december 2015

Mijn vaste groom leert longeren

Vrijdag avond is de smid bij Clatrice langs geweest. En omdat ik niet op tijd er kon zijn heb ik mijn vaste groom opgestuurd! Toen ik wat later toekwam waren haar voetjes terug mooi getrimmed en was ze zelfs helemaal proper gepoetst. Thomas en Clatrice direct goede vriendjes!

 
Aangezien mijn groom ook moet kunnen longeren heeft Thomas dan ook longeerles gekregen! Clatrice luistert heel goed aan de longe dus dat moest wel lukken. Nog niet helemaal overtuigd van de authoriteit van haar nieuwe baasje, dacht ze toch een paar keer na vooraleer te doen wat hij vroeg...

Toen de draf", "draf", DRAF" van Thomas niet veel effect had heb ik hem even laten weten dat ze hem wel verstaat maar nog niet overtuigd was om te luisteren (aangezien ze het anders wel direct doet) en daarna ging het direct een stuk beter. Niet direct reageren is even de zweep omhoog en hup direct in draf!
Overgangen draf/stap, gallop/draf en zelfs halt gingen goed! Thomas is een natuurtalent :)


Dan heb ik ze zelf nog even wat over een balkje laten lopen (waar moet ik mijn voeten toch zetten?!) maar uitstappen is ook voor de groom natuurlijk. Ook Thomas was onder de indruk van hoe een brave ze is (nuja, hij is Hasta en Chablis gewoon op wedstrijd, twee zottekes die niet kunnen wachten om te rijden) dus hopelijk volgt ze op verplaatsing ook zo goed en gaat hij later niet te veel last hebben op wedstrijd! Dat je best veiligheidsschoenen aandoet als groom heeft hij al op een andere manier geleerd...
Misschien binnenkort Thomas nog eens op een paard te zien?

Ook Hasta is altijd goed verzorgt door Thomas (zeker op wedstrijd), hieronder nog twee sfeer beelden :)

Omkoping voor vertrek

Voetjes lakken voor jumping
 

vrijdag 11 december 2015

Wind en regen houden ons niet tegen!


Vorig weekend en deze week hebben de paarden wat rust gehad (baasje niet!) hopelijk hebben ze er van genoten want vandaag en dit weekend vliegen we er terug in!

Even inspecteren en goedkeuren...
Heel de week niet kunnen gaan rijden terwijl het toch best wel goed weer en droog was, maar geen nood, koude wind en regen en vervolgens modder houden ons niet tegen om te rijden :)

Ik heb zo een paardje dat het niet erg vindt om door de plassen te lopen en regen of wind maakt ook niet uit. Nuja, ze zal toch ook wel een iets droger klimaat fijner vinden om in te rijden...

Naast mijn all-weather paard heb ik ook nog warme winter rijlaarzen gekocht! Warme en droge voeten en niet altijd van schoenen te moeten wisselen om te rijden, ideaal! Hieronder nog proper, zal maar even duren :)


En dan vanavond naar Clatrice, proper gepoetst en klaar om te starten! Blinkt nogal he :) en dat zonder showshine!



Echt aangenaam weer om te rijden was het niet, de piste lag er wat verdronken bij en de toeters en gejuich van de voetbal een beetje verder maakte het geen ideale omstandigheden.
 

Maar goed, eerst longeren. Voor meer dan een week stil te staan (wel op de wei) was ze toch weer erg kalm, met momenten een beetje plat zelfs!

Daarna opgestapt (stilstaan naast het trapje is nog wat oefenen :) ) en wat losgereden. Ze liep goed, is al beter geweest maar vroeg ook niet teveel. Morgen les en dan is het harder werken .



Een klein half uurtje later terug afgestapt en de schade opgemeten, hieronder het resultaat van een korte rit... Een nat en modderig paard (en ruiter)!



Oke, mijn laarzen vielen nog mee, en makkelijk schoon te krijgen! Goeie aankoop lijkt mij!


zondag 29 november 2015

Clatricia dressuur update

Gisteren weer een goede les gereden! Ook vandaag door regen en wind terug op Clatricia gekropen en toch was ze weer braaf en liep ze goed. Het is ondertussen een maand en half later dan het vorige filmpje dat ik hier gezet heb en we gaan goed vooruit!


Op een andere winderige dag ongeveer twee weken geleden heeft ze plots besloten het contact met mijn hand te aanvaarden. Af en toe probeert ze zich nog wel te verzetten, maar het is haar duidelijk geworden dat ze minder lastig gevallen wordt met benen en teugels als ze ontspannen aan de teugel loopt. De truk is om direct teugels iets meer mee te geven en zelf meer ontspannen te gaan zitten als ze een paar passen goed lopen. Wel tempo blijven houden en even benen/zweep bijgeven als ze trager gaan, zo leren ze op hun eigen benen lopen en moet je niet continue blijven pushen om vooruit te gaan. Op het einde van de les loopt ze mooi voorwaards-neerwaards als ik meer teugel gaf!

Overgangen gaan telkens beter, halthouden en stilstaan is dan weer wat moeilijker. Maar slangebogen en middenlijnen zijn al makkelijker en loopt ze meer en meer op een rechte lijn. Momenteel zijn we al begonnen met een paar moeilijkere oefeningen zoals wijken voor de kuit en tempowisselingen in draf en galop. Ook dat pikt ze al direct goed op, maar er is nog werk aan. Vooral uitgestrekte draf, dan gaat ze liever in galop. Al had ik vandaag wel een paar goede uitgestrekte draf stukjes.

Nu dat ze soms al hele stukken erg ontspannen loopt is het nodig om terug met meer druk te beginnen rijden zodat ze leert ontspannen lopen maar toch blijven werken en haar voeten goed op te heffen. Zo zal ze een betere conditie krijgen en spieren waar nodig. Vacht heeft ze ondertussen al genoeg, een echt beertje geworden!

Ondanks het koudere en regen/winderig weer (en het donker/lange werkdagen) houden we het toch vol om regelmatig te rijden. Heb ik toch wel geluk dat ze zo een brave is en dat we dus ook in het donker/kou/wind en plassen kunnen blijven rijden, bij de meeste paarden zou het niet waar zijn!

zaterdag 28 november 2015

Hevige Hasta, midlifecrisis?

Vandaag genoten van het goede weer en nog eens op stap gegaan met Hasta. Dat was ondertussen al weer twee weekends geleden en het was er aan te merken...

Net opgestapt en al ongeduldig staan draaien omdat mijn wandelgenoot nog wat extra tijd nodig had voor we konden vertrekken. Ze doet mij dan een beetje denken aan iemand die al te laat is voor een afspraak en toch nog moet wachten op iemand die niet weet welke schoenen aan te doen. Ook onderweg kan ze al eens zeer vlot beginnen doorstappen, alsof ze geen tijd heeft voor dat geslenter. Waar Hasta zo dringend moet zijn is me nog steeds een raadsel. Paarden op pensioen hebben ook nooit geen tijd zeker :)


Even losgestapt, een licht drafje en dan op één van onze favoriete pistes aangekomen, dat wist Hasta ook en dus vollenbak vertrokken in galop. Normaal gezien dienen teugels en een bit om mee te sturen en het tempo aan te geven, maar eens weg was dit enkel nog goed om misschien een vlieg weg te jagen aangezien er niet al te veel gebeurde als ik ze wou gebruiken. Dan maar van taktiek veranderd... vasthouden en hopen dat ze kijkt waar ze loopt. Nu liep ze niet op kop dus dan is het altijd nog moeilijker om iets te zeggen te krijgen, dus zolang ik achter de andere bleef (die wel zal kunnen stoppen) zal zij dat uiteindelijk ook doen.

Alles lag wel redelijk modderig dus niet ideaal om bochten te snel te nemen. Gelukkig heeft Hasta al jaren ervaring op onze modderige Belgische grond dus ik hoop maar dat (als ze denkt het beter te weten en niet wil luisteren naar haar ruiter) ze toch voorzichtig genoeg blijft en weet wat ze doet.



Na die eerste uitspatting ging het wel wat beter, even wat energie moeten kwijtspelen lijkt mij. Hier en daar nog eens een versnelling te hoog naar mijn goesting, maar zeker als ik voorop reed kreeg ik haar toch terug aan het luisteren. Al bij al een goeie wandeling van 11 km!



Als een paard van 24 zich gedraagt als een puber van 5, is dat dan een midlifecrisis? Zou ze mij willen duidelijk maken dat we meer moeten gaan wandelen? Misschien moet ik haar dan duidelijk maken dat ik elke dag moet gaan werken zodat zij heel de dag in de wei kan staan ;) Dat ze toch weer meer haar goesting doet als er minder met haar gereden wordt is duidelijk, dus duimen voor nog vele mooie (weekend)dagen en wachten tot de zon weer wat langer schijnt!



De afwezigen vandaag hadden ongelijk en ik kijk er naar uit om volgende keer met jullie ook op stap te gaan!



maandag 23 november 2015

Beginnen met een goede basis dressuur

Toen Clatricia bij mij kwam was ze nog maar net onder het zadel. Een stuk of 15 keer mee gereden. Ondanks dat ze het al redelijk goed doet moet ze nog veel leren! Erg simpele oefeningen als cirkel of gebroken lijn is niet zo vanzelfsprekend. Vooral een rechte lijn naast de hoefslag is voor een jong paard moeilijk, ze zijn namelijk op zoek naar de juiste balans met zo een ruiter op hun rug. Enige manier om dit te verbeteren is veel rijden!


Nuja, veel rijden is ook nog beperkt, meer dan een half uur om de twee dagen moet dat niet zijn. Als je teveel rijdt worden ze moe en verliezen ze het plezier in werken, en omdat ze nog lang moet meegaan moet ze het toch leuk blijven vinden. Na een halfuur merk je ook wel dat ze moe wordt, start-to-ride he, rustig opbouwen dus.

Hieronder een filmpje opgenomen op mijn verjaardag (15 oktober), hier en daar goede stukken maar je ziet dat ze nog moet leren contact van de teugels te aanvaarden. Dit is normaal voor een jong paard en we werken er hard aan! Handen stil houden en voldoende contact, zeker handen niet meegeven als ze haar hoofd in de lucht gooit. Niet altijd simpel als haar hoofd alle kanten op gaat. Daarnaast veel overgangen rijden en daar je tijd voor nemen, juiste hulpen geven verder gewoon stil zitten en meerijden aan een constant tempo. Zeker in het begin had ze nog veel last met een regelmatig tempo te lopen, en af en toe gaat ze graag eens sneller dan dat de ruiter eigenlijk wil ;). En dan proberen de juiste buiging te behouden langs beide kanten, rechterhand is haar minder goede kant.


Hier nog een tof  (maar confronterend, hier zie je al je fouten op) slow motion filmpje.

 

Wekelijks krijgen we een half uurtje les en dan krijg ik over mijn houding ook af en toe nog eens een opmerking (recht zitten, schouders achteruit ;) ). Samen leren dus!

zondag 15 november 2015

Het braafste paard ter wereld

Vandaag les gereden met Clatricia, in de buitenpiste natuurlijk. Door de sterke wind zou elk normaal jong paard zou als een gek door de piste crossen en alles dat beweegt en lawaai maakt eng vinden, maar niet ons Clatricia!

Clatricia en ik (foto niet van vandaag - vandaag liep ze een stuk beter!)
Gisteren was ze wel nogal afgeleid door de wind en de andere paarden die net buiten in de wei mochten. Dan was ze wel wat gekker dan normaal. Maar toch goed stoom afgelaten de dag voor de les, en dat was de bedoeling.

Even twijfel maar toch laten doorgaan. Goede keuze want ze heeft nog nooit zo goed gelopen! Haar slechte kant ging ook ineens beter dan haar goede kant. Overgangen, cirkel verkleinen/vergroten en zelfs paar pasjes wijken ging super.

Sprongen overal, een ander paard aan de longe en suuuppeer veel wind. Maar dan toch goede les gereden, het wordt altijd beter en beter. Op het eind zelfs er een zweepje moeten bijhalen want ze werd wat moe van dat harde werk.

Daarom heb ik het braafste paardje in de wereld!



zondag 8 november 2015

Samen erop uit!


Zoals je op de post hieronder kan lezen is het ongeveer een maand geleden dat we (Clatrice en mezelf) voor de eerste keer (aan de hand) naar buiten gingen. Ondertussen nog eens buiten geweest aan de hand. Spijtig genoeg kan dit enkel in het weekend want in het donker is het wat moeilijk met een donkerbruin paard. Misschien staat fluo haar wel, maar dat is dan toch voor later :)

Tijdens het uitstapje aan de hand (twee weken geleden) vond ze alles erg spannend en keek ze veel rond. Op auto's en fietsers reageert ze niet echt dus dat is al geruststellend. Toen we langs de paarden kwamen (die natuurlijk in volle vaart kwamen kijken wie daar passeerde) begon ze wel wat te trippelen. Maar goed, even aan het touw trekken ("Hallo, ik sta hier wel") en ze volgde weer in stap.  Schapen had ze denk ik nog nooit gezien en dat vertrouwde ze niet helemaal. Al bij al viel het goed mee, had voor het buitengaan niet gereden of gelongeerd en ook dat leek geen probleem te zijn.

Vandaag dan de grote dag en er alleen op uit getrokken! Velen zeggen dat het goed is om jonge paarden te laten wennen door met een groep mee te gaan, maar zo leer je ze ook niet alleen op stap te gaan. En Clatrice is al een heel erg brave gebleken en niet erg onder de indruk van alleen ergens te zijn dus met ons twee moet wel lukken denk ik.

Tijdens het rijden (terwijl er iemand anders aan het springen was) was ze ook erg rustig (moe van de les van gisteren waarschijnlijk) dat allemaal samen met mooi weer en net dan geen wandelgenootjes maakte dat ik het wel aandurfde om alleen een blokje rond te gaan doen op haar rug. Ik merk dat we elkaar meer en meer beginnen te vertrouwen (hopelijk niet onterecht) en mocht het mis gaan heb ik altijd mijn veiligheidsriem rond haar nek (heb ik niet al te veel losgelaten buiten - mocht ze schrikken en opzij springen) of stap ik af en gaan we te voet verder.

Ik kan wel zeggen dat het erg goed ging! In het begin op het straat vond ze de bloemen van de buren niet mooi dus ging ze achteruit. Enja, daar kwam al de eerste auto aan (die is braaf blijven staan, bedankt) dus ben dan maar afgestapt en aan de hand het eerste stukje aan de straat verder door gelopen.


Op de voetweg aangekomen, wil er toch wel liever terug op dus we zullen zien of ik kan opstappen. Ja hoor, een beetje links en rechts getrippel maar dan toch blijven staan zodat ik kon opstappen. Verder de voetweg af, in de verte kon ze haar vrienden zien staan en riep ze er naar, zelfs even een paar pasjes draf uitgeprobeerd maar niet gaan lopen, dus heb haar rustig terug in stap kunnen krijgen.

Nu blijkt dat je niet meer rond kan, ze hebben een poortje en een slot erop gezet (was alweer afgestapt om deze open te doen, helaas...) dus terug erop en omdraaien. Dan had ze weer iets gezien waar ze niet langs wou, klein tikje met de teugels (want had natuurlijk geen zweep bij) en ze ging er toch (wantrouwend) langs. Voila, dat is dan direct duidelijk, als ik vraag dat je ergens langs moet moet je er langs!

Verder braaf terug gewandeld, niet helemaal op haar gemak maar toch. Auto gepasseerd, fietsers langs gekomen maar toch zonder accidenten en onoverkomelijke problemen terug geraakt! Zo trots op mijn braaf en dapper paardje!

Dit kleine uitstapje is het begin van vele lange wandelingen lijkt mij!



Eerste stapjes van Clatricia in het onbekende







Op 2 oktober een eerste keer met Clatrice op stap! Weliswaar aan de hand maar toch spannend om te zien hoe ze zou reageren. Is een goede voorbereiding om daarna te gaan wandelen in het zadel. Aan de hand heb je toch meer controle en is goed om vertrouwen te scheppen, zeker als je alleen weg bent, dan kan ze alleen op haar begeleider vertrouwen.









Voor we vertrokken hebben we een twintigtal minuutjes gelongeerd. Is toch wel best om haar (overtollige) energie al wat kwijt te spelen. Ik had niet bepaald zin om achter haar aan te joggen, skien of slepen :)

Als ze ontspannen aan de longe liep zijn we gestopt en heb ik haar longeersingel afgedaan. Haar hoofdstel heb ik aangelaten en een iets langer maar stevig touw eraan gehangen zodat ze wat vrijer kan bewegen en weg springen indien nodig, maar mocht ze gaan lopen toch nog voldoende touw over om haar te stoppen. Loslaten ging ik niet doen! Daarom natuurlijk ook handschoenen aan, mocht ze toch beslissen om liever alleen verder te gaan.

Eerste stukje langs de piste en voorbij de wei waar de andere paarden staan. Dat stukje kent ze al goed en was geen probleem. Toen we verder gingen weg van de andere werd ze toch iets nerveuzer, en ik ook... Ik had bang dat als ze zou schrikken ze op mijn hielen zou springen, ik moest mezelf er dan ook op betrappen dat ik veel te gespannen naast haar liep en dat ze daar dan ook niet rustig van werd. Eerste stukje schrok ze dan ook van alle geritsel en deed al wel eens een sprongetje opzij.

To close...
Even terug naar de basis, touw wat langer (geef de vrijheid aan hen zodat ze het zelf kunnen uitzoeken), schouders laten zakken en ontspannen maar vastberaden verder wandelen. Heb dan ook geprobeerd haar af en toe op een correcte plaats ten opzichte van mij te zetten (hoofd naast mij zodat ik ze in het oog kan houden en liefst toch minstens een halve meter afstand). In het begin liep ze vlak achter mij, en als ze dan schrikken kan het inderdaad zijn dat ze op jou springen.

Vanaf het moment dat ik zelf meer ontspande werd zij ook veel rustiger. Een stukje tussen de bomen, paar keer stoppen en laten rondkijken en ze was terug op haar gemak.





Toen we terug op een open vlakte kwamen moest ze toch nog even briesen en de koeien van ver observeren. Ze liep vanzelf verder door zonder al te veel moeite dus dat ging goed, toch vertrouwde ze de koeien in de verte niet zo want moest toch een paar keer stoppen en omkijken of ze nog daar in de wei stonden.



Ik weet soms niet goed of je ze beter laat kijken of net gewoon laten doorlopen. Hangt van paard tot paard en van situatie tot situatie af zeker? Ik merk dat als een paard twijfelt of ze wel ergens door gaan lopen dat je best zo snel mogelijk leiding neemt en ze er langs laat lopen. Maar in de situatie zoals hier werd ze toch rustiger door even stil te staan en rond te kijken.



Laatste stukje van de wandeling ging langs de straat, daar was ze toch net iets minder op haar gemak. Felle huizen, witte hekjes, voetballende kinderen, ... Er zijn twee auto's gepasseerd zonder probleem. Was wel blij dat ik wat plaats had voor mocht ze toch opzij willen springen.

Terug aan de stal toegekomen, haar vriendjes zien en ze was weer op haar gemak. Ze weet duidelijk de weg nog niet, ze was er zo voorbij gelopen (hoe lang gaat dat nog duren? ;) ). Hoofdstel uit, even in de stal en dan terug op de wei. Het was spannend genoeg geweest voor haar!

Eerste (kort) avontuur zit erop, erg blij met hoe ze zich gedragen heeft! Geeft vertrouwen voor de toekomst!


zondag 1 november 2015

Prachtig dagje op de heide!

Vandaag met Hasta gaan wandelen op de Kalmthoudse heide (Berendrecht). Nu met dit herfstweer is het daar echt prachtig in het bos.


Samen met Hasta haar vorige eigenaar en haar dochter een goede 25 km gedaan (3u). 



Hasta was onvermoeibaar en ging heel de wandeling goed vooruit, lange draf en galop stukjes zonder probleem :)

Prachtige dag met Hasta! Hopelijk komen er nog zo meer van.


zaterdag 31 oktober 2015

Maak kennis met... Clatricia Vh Noordeneind Z




En nu stel ik eindelijk mijn nieuwe aanwinst voor! Haar volledige naam is Clatricia Van Het Noordeneind Z, maar zeg maar Clatricia, Clatrice of Tri$ha voor de vrienden. Clatricia is geen makkelijke naam, maar is gekozen naar haar (groot)ouders namen. Haar vader zijn naam start met een C, voor stamboek Zangersheide moet de naam van het veulen dus ook met een C beginnen. De namen in Clatrice haar moederlijn eindigen allemaal met “-atricia”. Vandaar Clatricia, begin al maar te oefenen!

Clinto Z
Haar vader Clinto Z is een Holsteiner hengst opgenomen in het Zangersheide stambook. Hij is de zoon van Clinton I, die jarenlang presteerde  in de internationale springtop en met Thomas Voss als vierde eindigde in de Grote Prijs van Aken. Hier filmpje van Clinto Z opgenomen tijdens de hengstenvoorstelling in zangersheide.




Clatricia haar moeder, Watricia, is het paard van de fokker/vorige eigenaar van Clatricia. Hij heeft met haar o.a. eventing gereden. Haar vader is Pharaon xx, een Engelse volbloed.

Pharaon XX
Heel haar pedigree vind je hier: Hippomundo

Kleine Clatricia met haar moeder

Clatricia is geboren op 18 april 2012 in het Noordeneind te Essen. Ze is gefokt, opgegroeid en opgeleerd door een collega. Op haar drie jaar mocht ze een nieuwe baas vinden, en door een toevallige ontmoeting op de parking raakte ik geïnteresseerd. Toch wel erg toevallig dat zij alles heeft dat ik bij mijn volgende paard wou (niet dat ik al actief op zoek was…). Een paardje met pit, jong, niet te groot of te klein (rond 1m65), potentieel en aanleg in springen, durf om mogelijks in de eventing te kunnen gaan maar dan wel braaf en betrouwbaar. Wel, zij heeft dat allemaal en is daar bovenop nog super mooi! Ze is elegant gebouwd, donkerbruin zonder witte voeten of vlekjes (net als Hasta trouwens) en een heel mooi hoofdje.

In Juli heeft ze voor de eerste keer een ruiter op haar rug gehad, eind augustus ben ik haar voor de eerste keer komen proberen. Hieronder een filmpje van een van de keren dat ik met haar reed. Is wel even wennen maar voor nog maar net onder het zadel te zijn heeft ze best al een goeie balans en kent ze al de juiste hulpen, duidelijk heel correct opgeleerd! Ook in de omgang is het een schoolvoorbeeld in voetjes geven en stilstaan bij het opstappen.


Durf testen bij zo een jong paard in een piste is moeilijk, maar je merkt toch snel dat ze na een tweede keer dezelfde plas tegen komt ze er toch braaf door gaat. De eerste keer dat ik haar ben komen testen stond er veel wind, maar toch bleef ze daar kalm onder. Hieronder kort filmpje van mijn eerste rit met Clatricia.




En dan spring potentieel testen, vrijspringen dus! Hieronder een samenvatting van het vrijspringen. Heel rustig naar de sprong laten gaan en zonder veel extra aanmoediging springt ze er zonder problemen over. Na een balkje eraf gesprongen te hebben (te ver van de sprong afgezet, afstanden inschatten moet ze nog leren) twijfelde ze even, maar dan toch er terug over. Ok, goedgekeurd! Ze mag terug naar de stal, maar eerst springt ze zelf nog twee keer rustig over de sprong, ze had duidelijk geen twijfels meer!



Niet veel later naar de keuring. Best wel spannend voor de eerste keer op verplaatsing. Geen probleem op de camion (die kende ze al) en komt doodnuchter toe op de kliniek, geen druppeltje zweet. Eerste momenten wel wat briesen en rondkijken maar verder heel goed gedragen. De keuring was positief! Klinisch volledig in orde en een topscore op haar RX foto’s!


Op woensdag 9 september was het dan zover en is ze bij mij toegekomen! Momenteel staat ze op de stal bij Alex (waar Hasta vorig jaar ook stond). Een piste en ’s avonds licht is toch wel nodig om haar verder op te leiden. Een volgend avontuur is begonnen!