zondag 21 februari 2016

Zadels passen en weer veel bijleren.

Eén zadel, twee paarden, toch niet zo handig. Mijn zadel is dan ook al heel erg oud en de laatste drie jaar intensief gebruikt, er begonnen dus ook al redelijk wat kosten aan te komen. Het is een stübben, degelijk maar erg harde zitting. Een wolletje voor op het zadel had ik dus ook al ;)

Ik wou al lang een ander zadel maar Clatrice is nog jong en zal dus nog heel wat veranderen. Een nieuw aangepast zadel is dan ook niet de geprefereerde optie. Daarom dus opzoek naar een goed tweedehands zadel...

Volgende vraag, springen of dressuur? Bedoeling is om te gaan springen, maar nu de volgende maanden zal het toch vooral dressuur zijn met af en toe eens een klein sprongetje, en dressuur rijden met een springzadel is toch ook niet comfortabel. Uiteindelijk willen we eventing gaan doen en met een goede dressuurproef kan je al een groot verschil maken, een dressuur zadel dus! Als ze later volgroeid is kunnen we wel een goed (en hoogstwaarschijnlijk duurder) springzadel gaan zoeken.

Omdat zadelpassen toch niet zo evident is heb ik dan ook direct verdiept in hoe zadel te passen, waar op te letten, verschillende google zoekacties, artikels en filmpjes later had ik toch al een beter idee dan ervoor. Toch is het echt niet evident om te zien of het zadel nu effectief past!

Mijn huidig zadel paste op Clatrice ook niet super, balance was niet goed, eigenlijk te breed en waarschijnlijk net iets te lang. Een wolletje met pads leek dat op te lossen maar voor lange duur kon dit niet. Een jonge paardenrug wil je niet kapot rijden dus een goed passend zadel is een goede investering.

Mijn oud zadel op Clatrice
Verschillende tweedehandszadels geprobeerd, zonder zadeldoek passen, een keertje mee rijden als het min of meer past. Niet direct een geschikt zadel gevonden. 

Een van de uitgeteste zadels die het niet geworden is (was trouwens een springgericht zadel), deze lag veel te ver naar voor en duwde op haar schouder.
Het valt ook op dat een medium boom bijvoorbeeld binnen de verschillende merken erg kan verschillen. Ook de zit zelf als ruiter moet je goed vinden, heb er ook eentje getest dat ik echt niet goed vind zitten. Nu had ik wel iemand gevonden die verschillende tweedehandszadels heeft die je dan ook kan uitproberen, wel handig als je nog niet echt weet welke maat en merk je nodig hebt.

Uiteindelijk een goede stübben en Eurorider zadel gevonden. Omdat de Eurorider toch wel wat zachter zit (de nieuwe stübben was niet meer te vergelijken met mijn oud zadel, maar de Eurorider zat dan wel weer erg comfo).

Mijn nieuw (voor mij nieuw) Euroriding zadel!
Ze liep erg goed met dit zadel, ook met mijn oud zadel liep ze goed maar toch werd ze elke keer wat lastig bij het opzadelen en aansingelen. Daarom, en om zekerder te zijn dat ik een goed zadel heb gekozen dan de hulp van een herkende zadelpasser ingeschakeld.

Bij het bekijken van mijn oud zadel werd het snel duidelijk dat deze niet meer te herstellen was voor een schappelijke prijs. De kussens moesten gevuld worden en waren niet meer gelijk, een heleboel stiksels begonnen los te komen en de boom kraakte een beetje, moeilijk zo te zeggen of die dan effectief stuk is maar alles bijeen is dit zadel voor de vuilbak... Ik zal hem missen!

De Eurorider kreeg een betere review. Zadel was ietsje te breed (vooral als je erop zat kwam hij wat lager en waren het aantal vingers die je tussen de boom en de schoft kon stoppen eerder minimaal), maar met het wolletje eronder kon dit opgelost worden. Zo een wolletje of pad eronder is eigenlijk altijd een lapmiddel, maar omdat ze nog veel gaat veranderen is dit wel een goede (eventueel) tijdelijke oplossing, en deze past ook op Hasta die ietsje breder is. De kussens achteraan beginnen wat kwaliteit te verliezen dus binnenkort zal wel de vulling opnieuw gedaan moeten worden. Verder was dit zadel in orde, geen perfecte fit maar voor een goed tweedehandszadel wel ok om mee te blijven rijden. Tijdens het rijden met het zadel merkte je wel dat het makkelijk wat draait, dus recht zitten is de boodschap. Het zadel werd door de singel ook wat naar voor getrokken, dus dan ook maar direct op zoek gegaan naar een anatomische singel, dat het zadel dus niet naar voor trekt. Goede tweedehands gevonden :D love Kapaza!!

Anatomische dressuur singel
Waarschijnlijk doordat mijn oud zadel te breed was en met pads onder de achterkant van de zitting de balans van het zadel wel goed kwam maar dan ook nog meer duwde op de rug net achter de schouder heeft Clatrice daar momenteel wel een pijnlijke plek, mogelijks daarom doet ze soms wat lastig bij het opzadelen. Geen drama, maar het toont wel aan hoe belangrijk een goed passend zadel is! Ondanks dat ze erg ontspannen kon lopen met mijn oud zadel wou dus niets zeggen over het feit dat het goed of niet goed past. Daarom is het altijd belangrijk een expert te laten kijken naar jouw zadel en de paardenrug!

Ondanks de vele filmpjes etc, toch nog veel bijgeleerd bij het bezoek van de zadelpasser. Zo kan je door het zadel op je voeten te zetten en van bovenuit te kijken duidelijk zien dat de kussens van mijn oud zadel niet meer gelijk zijn, mogelijks door opstappen zonder trapje, of een andere reden. Ook de boom is niet helemaal recht, hoe dit komt is al helemaal moeilijk te achterhalen, maar je zadel  laten checken, altijd een opstapje gebruiken en bij een val van je zadel de boom extra in het oog te houden is de boodschap!

Ongelijke kussens, in het echt valt het wel meer op... eens je er op let

Best wel veel geleerd door heel dit proces te beleven, hieronder een aantal tips over hoe je je zadel zelf al eens kan bekijken:

  • Boom checken, hoor je iets kraken? (Zadel op de knie en duwen op de zitting)
  • Stiksels controleren, vooral ook van stijgbeugels en singelstoten, deze plots kwijt zijn kan gevaarlijk zijn.
  • Kussens checken, zijn ze gelijk?
  • Is de boom recht? (Midden van de boom moet uitkomen op het midden van je zit)
  • Verder checken of de schoft voldoende ruimte heeft, dit is erg belangrijk want schade op de schoft of errond is onreversibel! Ook als je erop zit checken, dan zakt dit een beetje meer.
  • Kussens checken door met je vlakke hand eronderdoor te gaan terwijl je met je ander hand op het zadel duwt. Dit zowel vanvoor als onder de rug. Je mag geen oneffenheden voelen of je moet je kussen laten hervullen.
  • Zadel niet te lang? Einde van je boom (niet de kussens) moet voor de 18de rib zitten.
  • En daarnaast natuurlijk ook, beweegt het niet teveel bij het rijden, zit je er zelf goed op.
  • En vergeet je hoofdstel niet, dat moet niet te strak zitten achter de oren en verder ook correct afgesteld worden.
  • Bij twijfel, sowieso een expert aanstellen!


Tot slot, Clatrice volledig in het nieuw, en Hasta zonder eigen zadel... Nu heb ik weer maar 1 zadel voor twee paarden :) Misschien gaan we wel weer op koopjesjacht?

Mss toch beter eerst wat geld uitgeven aan een goede osteopaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten